fbpx
 
Kontaktirajte nas

+ 385 (0)98 707 821

Durum tjestenina

KOLEDA durum tjestenina sadrži minimalno15% jaja! Najkvalitetnija tjestenina proizvodi se od durum pšenice, koja ima tvrdu strukturu zrna, staklavi presjek i visok sadržaj proteina.

durum psenica

Poznato je da se brašno dobiva od žitarica. Postoje mnogo vrsta žitarica, tako je jedna od posebnih vrsta i Durum, (Triticum durum). Riječ durum je zapravo latinska riječ za tvrdo. Durum je posebno selekcionirana vrsta, a od tzv. običnih sorata se odlikuje svojom veličinom, tvrdoćom  i što je najvažnije većim sadržajem bjelančevina (30-50% više bjalančevina od obične).

Kod tjestenine od visokokvalitetne durum pšenice postotak bjelančevina ujedno pokazuje i nivo kvalitete same tjestenine. Veči postotak znači i kvalitetniju tjesteninu.

Ne samo što je durum po svom biokemijskom i fiziološkom sastavu drugačiji, nego se on i na poseban način melje. Durum ne uspijeva jednako dobro u svim krajevima svijeta, durum se još naziva „tjesteninska pšenica“ (pasta wheat). Durum krupica je kao sirovina, zbog svih svojih vrijednih karakteristika znatno skuplja od običnog brašna.

Želeći imati vrhunsku kvalitetu, za proizvodnju Koleda domaće tjestenine koristimo pažljivo odabranu i strogu kontroliranu vrhunsku durum krupicu.